Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2008 16:02 - Какво да се прави ?
Автор: teodor Категория: Политика   
Прочетен: 1631 Коментари: 3 Гласове:
0



Здравейте,

Позволявам си да публикувам отново мои мнения, които съм изказвал при дискусиите около изборите за евродепутати и местни органи на властта, а така също и за "необходимостта от обединение на дясното". Притесни ме това, че почти не срещнах подкрепа и ми изглежда като че ли казаното е несъществено и невярно.

"-------------------

Твърде наивно е да се мисли, че с "добри идеи за отстраняване на пороци" ще може да се промени (подобри) състоянието на днешното българско общество. То е безнадеждно болно !! Това което предлага г-н .......... е все едно да се лекува напреднала фаза на рак с метастази във всички органи с обучение за правилно хранене.

Не по-малко наивен и много погрешен е подхода да се разглежда т.н. организирана престъпност като нещо обособено, нещо с което властта може да започне да се бори. Властта в България и бизнесът, реализиращ огромни печалби благодарение на съдружието си с властта, са всъщност толкова обвързани, че е невъзможно да бъдат разглеждани отделно.

По друг начин казана моята теза е, че българския олигархично-кланов модел на властта не може да бъде променен съществено от български политически субекти, а още по-малко от българския избирател. Защото:

-                             политическите субекти, които имат някакво реално влияние, без изключение са продукт на този модел и основната им цел е да съществуват в него и да го използват за себе си, а не за обществото,

-                             българският избирател няма никаква възможност да въздейства на политическия елит, той – избирателят всъщност няма какво да избира – каквито и да са резултатите от бъдещите избори, на власт ще бъдат представители на същите политикоикономически групировки.

Твърденията за ролята на гражданското общество (което го няма никакво), за възможностите на тази или онази група от партии да променят нещата са заблуда, която само утвърждава статуквото. Нямам качества да предложа решение на проблема и затова предположих, че (за да не се разчита на твърда ръка) това вероятно може да бъде много дълъг и мъчителен процес. 

Какво да правим сега – честно казано не знам, но се съмнявам, че у нас сега има организация (партия) или отделни хора, които знаят.

------

Пороци на изборната система:

-          Номинирането на кандидатите се прави "отгоре", т.е от партийните централи.

-          Избирателният закон се променя непосредствено преди изборите и то така, че да е най изгоден за съответното мнозинство.

-          Квотният принцип на парламентарно представените партии в избирателните комисии.

-          Нормално би било политиците да израстват от местните, териториални, областни звена на партиите – да се номинират и кандидатират там, да минават през някаква форма на първични избори и да се чувстват поне поравно отговорни пред тези звена и пред партийните лидери.

-          Нормално би било закона да се усъвършенства, но до средата на 4-годишния мандат, за да може подготовката за следващите избори да се води при известни и ясни правила.

 

Не е ли по-добре усилията да се насочат към радикална смяна на избирателната система, благодарение на която измислени и налагани от окупиралите властта т.н. политически партии, всъщност определят кой да бъде избран и това, при сега съществуващите закони, ще се повтаря до безкрай. Според мен евроизборите отново ще докажат пълната безпомощност на обикновения български гражданин да влияе на политическата обстановка в собствената си страна.

При това положение не ви ли се струва, че гласувайки легализираме властта на престъпния мафиотски политически елит ?

Каква е политическата ни система ?

Уважаеми г-н ...........,

Вашите и на почти всички политически коментатори разсъждения за политическата система са несъстоятелни поради това, че се опитвате да вкарате българската политическа действителност (съзнателно или не) в схемите на нормално функциониращи демократични общества, където партиите имат свой облик, традиции, почти постоянни (или предвидими) позиции по основните обществено-политически и икономически проблеми.

В България, за съжаление, не е така. Класификацията ляво-център-либерално-дясно не действа, което бе многократно доказано от практиката. Причините сигурно са много, но според мен една от основните е, че българската политическа система не са основава на програми, традиции и доверие, а е дълбоко ерозирана от своя кланово-партизански характер. Няма значение за коя част от т.н. политически спектър става дума – целта на партиите е единствено и само келепирът.

Демократичен изход от това състояние няма. Позицията на негласувалите е абсолютно ПРАВИЛНА - това е наказателен вот за действащия дълбоко извратен"политически елит".

Ако бяхме гласували с 5-те до 10 процента по-високи резултати за основните партии, щяхме безапелационно да утвърдим статуквото. Ние всъщност гласувахме против статуквото !

Сега всички партии сериозно трябва да се замислят за бъдещата политическа обстановка, т. к. сегашната е неприемлива за всички. Негласувалите в действителност ще ги накараме да предприемат действия за промяна. Друг е въпросът, че е необходима не само промяна, а радикална промяна, което тези партии не желаят и няма да направят.

  

Няколко пъти досега в подобни дискусии задавам въпроса "Какво трябва да се прави сега ?" с надежда за сериозен отговор. За съжаление не само отговор, но дори и разсъждения по него няма. Защо ?  Въпросът ли е некоректен или никой не знае отговора ?

 

Един уважаван от мен депутат заяви: "Остава единствената възможност във времето до редовните избори много ярко да се проявят алтернативите на сегашното управление".

Очаквам с нетърпение да прочета някъде как ще стане това !

Защото за да стане в него не трябва да участват сегашните политически субекти в т.ч. и опозиционни, то не трябва да се отстоява от "старите муцуни", които предизвикват погнуса при спомена за дейността им през последните 20 години и защото установеното в резултат на “прехода” олигархично-кланово управление е бетонирано със законовото “творчество” на парламента, а опозиция практически не съществува.

---------------- "

Вече повече от година няма никакви индикации, че случилото се на т.н. евроизбори и местни избори е оказало забележимо въздействие на политическата обстановка у нас. 
Властимащите се стараят с всички мръсни номера и ще останат такива, а т.н. "десни" се чудят как да станат отново някакъв фактор. Избирателния закон се тъкми така, че хем да се промени, хем да гарантира запазване на статуквото.

Има ли шанс за позитивни промени ?

Теодор Гераков



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. darktales - Когато човек гласува на избори, той ...
21.05.2008 09:37
Когато човек гласува на избори, той легитимира системата. Струва ми се, че специално в България резултатът от гласуването за огромната част от хората е само този. И ако системата е лоша, то отговорът какво трябва да се прави изглежда очевиден. Но ключовият смисъл е точно в глагола, макар да става дума за въздържане от действие. Искам да кажа, трябва да има възможност негласуването да може да се трнсформира в ''правене'' на нещо. Голяма част от хората така или иначе не гласуват поради точно тази причина - защото не искат да легитимират системата ( или поради причини, които пак се свеждат до тази ). Просто това негласуване трябва да стане стратегическо и организирано, и което е по-важно, да се декларира като такова. Тук вече идва и ролята на гражданските организации и сдружения. Ама не на такива, предвождани от несбъднати кандидати за изборни длъжности, които ще искат да участват в преразпределението на властта.
цитирай
2. boristodorov56 - Смяна на политическата система
08.04.2009 12:13
Което означава смяна на Конституцията.

Разбирам негласуването като протест, но както забелязва предният коментар - няма как то да се трансформира в нещо като лост за промяна.

Без гласуване няма да мине - т.е. дойде промяната.

........

Жалкото е, че в този блог се коментират крайни глупости, а сериозните неща не.
На никой не му се напряга.

Уви...
цитирай
3. maistora - Какво трябва да се прави сега?
25.07.2013 23:02
Сега е юли 22013г. Появи се нов фактор в политиката - ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО. Днес всеки достоен българин трябва да се бори за правата си. Кой както може. Целите са ясни - свобода от монополите в стопанската сфера и демократично управление в духа на чл. 1 от настоящата Конституция на РБ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodor
Категория: Политика
Прочетен: 28090
Постинги: 2
Коментари: 16
Гласове: 191
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930